Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Καθαριότητα στην 1η συνεδρίαση των Τοπικών Συμβουλίων Παιανίας – Γλυκών Νερών

Συνεδρίασαν πρώτη φορά για την νέα δημοτική περίοδο  τα Τοπικά Συμβούλια Γλυκών Νερών και Παιανίας στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2014 αντίστοιχα με κύριο θέμα  την ενημέρωση για τα προβλήματα της καθαριότητας όπως και τους τρόπους αντιμετώπισης τους παρουσία του δημάρχου, αντιδημάρχων, αρχηγών παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων και πολιτών.
Στις εισηγήσεις τους τόσο ο Πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Γλυκών Νερών Γιάννης Σαμώνας όσο και η Πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Παιανίας Ελένη Δάβαρη σημείωσαν ότι τα προβλήματα της πόλης είναι μεγάλα και θα αντιμετωπιστούν με όρεξη για δουλειά και αποφασιστικότητα, τους ενώνει ένας κοινός σκοπός που δεν είναι άλλος από την εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών.
Όπως σημείωσαν ο λόγος που επιλέχθηκε ως πρώτο θέμα συζήτησης  αυτό της καθαριότητας είναι γιατί πλέον έχει οξυνθεί πολύ.  Επιβάλλεται, όπως είπαν,  η συνεργασία με την δημοτική αρχή για την επίλυση των προβλημάτων  στο τομέα της καθαριότητας στο οποίο πάσχει η πόλη και μαζί με την συμμετοχή των τοπικών αρχών, των δημοτών να υπάρξει αφύπνιση και πρόληψη τόσο στην τυχόν αλλοτρίωση του πολιτισμού όσο και την υποβάθμιση  του βιοτικού επιπέδου.  Δεδομένο για τα δύο τοπικά είναι το γεγονός ότι η πρόσβαση στην καθαριότητα είναι πρωταρχικό δικαίωμα κάθε πολίτη.
 
Όπως είπαν μετά από αυτοψίες σε γειτονιές των Γλυκών Νερών και της Παιανίας διαπιστώθηκε και καταγράφηκε ο  ανεπαρκής αριθμός των κάδων συλλογής απορριμμάτων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία λόγω της συσσώρευσης, σε έντονες βροχοπτώσεις κλείνουν τα φρεάτια και είναι δύσκολη η μετακίνηση πεζών και οχημάτων όπως και ότι  εμφανίζεται τοποθέτηση παλαιών ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών επί των οδών της πόλης  και ιδιαίτερα δίπλα στους κάδους συλλογής απορριμμάτων και ανακύκλωσης
Για την αντιμετώπιση και οριστική λύση των παραπάνω προβλημάτων εισηγήθηκαν  την καθημερινή ενίσχυση των δρομολογίων για την αποκομιδή των απορριμμάτων, την άμεση προμήθεια νέων κάδων συλλογής απορριμμάτων και τοποθέτηση αυτών σε σημεία που δεν  υπάρχουν καθώς και αντικατάσταση των κατεστραμμένων κάδων, την προμήθεια νέων κάδων ανακύκλωσης και τοποθέτηση αυτών σε γειτονιές που έχουν έλλειψη αλλά και έχουν καταστραφεί λόγω χρήσης, τον καθαρισμό – απολύμανση των ήδη υπαρχόντων κάδων με ειδικό όχημα πλύσης σε τακτά χρονικά διαστήματα,  την ανακατανομή κάδων με μελέτη -βάσει των αναγκών- από τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ενεργοποίηση του ειδικού οχήματος αρπάγη για την μεταφορά κλαδιών και ογκωδών αντικειμένων σε τακτά διαστήματα  την αγορά μικρών κάδων και τοποθέτηση αυτών σε κοινόχρηστους χώρους όπως πλατείες και σχολεία, την άμεση  δραστηριοποίηση και καθημερινή χρήση του σαρώθρου-σκούπα σε όλες τις περιοχές της πόλης και τον άμεσο καθαρισμό φρεατίων όμβριων υδάτων από ιδιωτικό συνεργείο αποφράξεων. Επίσης τόνισαν –δεδομένης και της παρουσίας του Δημάρχου – ότι ένα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της καθαριότητας είναι αυτό των υγρών αποβλήτων που σε πολλές γειτονίες τα λύματα διοχετεύονται με όχι ενδεδειγμένο τρόπο.
Στη σύντομη τοποθέτησή του τόσο στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Γλυκών Νερών όσο και σε αυτή της Παιανίας ο Δήμαρχος Σπύρος Στάμου είπε:
«Θα ήθελα να ευχηθώ στην τοπική κοινότητα (Γλυκών Νερών & Παιανίας)  καλό κουράγιο, καλή δύναμη στο δύσκολο έργο. Θέλω να ξέρετε ότι εσείς είστε ένα επιπλέον μέσο και τα αληθινά μάτια του δημοτικού συμβουλίου στα προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας».
Αναφερόμενος δε στο κύριο θέμα της 1ης συνεδρίασης τους  σημείωσε: «Όσον αφορά το ζήτημα της καθαριότητας αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση η οποία δεν αντιπροσωπεύει μια κοινωνία του 2014. Το πρόβλημα της καθαριότητας το οποίο θα έπρεπε να εξυπακούεται για εμάς είναι αντικείμενο καθημερινού αγώνα. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τον στόλο των αυτοκινήτων του δήμου που αυτή την στιγμή έχουμε στην διάθεσή μας το 1/3 της δύναμης. Προσπαθούμε με μέτρο να αντιμετωπίσουμε το θέμα του πετρελαίου που δεν είναι οικονομικό αλλά είναι ζήτημα των κινήσεων που θα έπρεπε να είχαν γίνει για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα καύσιμα που χρειάζονται. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των οδηγών των αυτοκινήτων, ο αριθμός των οποίων είναι μικρότερος από αυτόν που χρειαζόμαστε. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των κάδων και της καθαριότητας και της ανακύκλωσης. Προχθές καταφέραμε και ενεργοποιήσαμε μια σύμβαση και ξεκίνησε το πλύσιμο των κάδων στο τόπο μας, που είχε να γίνει 3 χρόνια. Κάθε νοήμων πολίτης καταλαβαίνει ότι αυτά τα προβλήματα που ανέφερα θα έπρεπε να είχαν λυθεί και να μην αποτελούν απόκτημα αλλά προϋπόθεση για έναν ευρωπαϊκό δήμο, για μια πόλη του 2014. Είμαι βέβαιος ότι μετά από οργάνωση και αγώνα θα καταφέρουμε να το φέρουμε στα σωστά σημεία. Όσον αφορά για την αποχέτευση είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω ότι το εσωτερικό δίκτυο της Παιανίας δεν έχει ξεκινήσει. Δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση, δεν υπάρχει ανάδοχος, δεν έχει ξεκινήσει ο εργολάβος. Οι αγωγοί που βλέπετε είναι συλλεκτήριοι αγωγοί σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές που τοποθετεί η Περιφέρεια για λογαριασμό του ΚΕΛ. Το εσωτερικό δίκτυο της αποχέτευσης της Παιανίας δεν έχει ξεκινήσει. Προσπαθούμε να το ξεκινήσουμε με μεγάλο αγώνα, με καθημερινή σχεδόν επαφή με την κεντρική διοίκηση και το ΥΠΕΡΑ, δεδομένου ότι το ποσό της μελέτης για την πόλη μας που έχει διαθέσει η κεντρική διοίκηση είναι το μισό. Η μελέτη είναι 25εκ. και το ποσό που βρήκαμε στο ΥΠΕΡΑ είναι 14 εκατομμύρια. Το ίδιο φυσικά γίνεται και στα Γλυκά Νερά που βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης. Γίνεται μια προσπάθεια να «ξεκολλήσει» η μελέτη στο Φούρεσι δεδομένου ότι εκεί αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον αγωγό της αττικής οδού. Στις επόμενες μέρες θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση για να μάθουν όλοι τι ακριβώς γίνεται με την αποχέτευση».
Τέλος όσον αφορά την λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων και την επαφή τους με τους πολίτες τόνισε: «Θέλω να γνωρίζετε ότι τα Τοπικά Συμβούλια  θα έχουν αρμοδιότητες τις οποίες σύμφωνα με το νόμο μπορεί να τους δώσει ο δήμαρχος της πόλης. Και θα έχουν αρμοδιότητες για δύο λόγους : πρώτον γιατί πρέπει σε αυτή την δύσκολη κατάσταση να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε και οι τοπικές κοινότητες απαρτίζονται από ανθρώπους που είναι μέσα από την κοινωνία, μέσα από τη ζωή και μπορούν να συμβάλλουν σε κάθε έργο του δήμου. Επίσης είναι υποχρέωση κάθε κοινοτικού ή δημοτικού συμβουλίου να διαθέσει χρόνο για να ακούει τους πολίτες, όμως θα ήθελα να σας ζητήσω να οργανώσετε ώρες κοινού κατά τις απογευματινές ώρες σε δημοτικό κατάστημα -για το οποίο θα συνεννοηθούμε- για να μπορεί ο κόσμος να απευθύνεται και σε εσάς, να λέει τα προβλήματά του και να εντοπίζετε και εσείς που πρέπει να δώσουμε προτεραιότητες. Αν μπορέσετε αυτό να το οργανώσετε και να το διατηρήσετε μέσα στο πέρασμα του χρόνου θα συμβάλλετε για έναν καλύτερο τόπο».
Τέλος ο κ. Στάμου δεσμεύθηκε και για την εύρεση ενός μεγαλύτερου χώρου για τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων προκειμένου να μπορούν περισσότεροι δημότες να τα παρακολουθούν.