Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

"Ιστορία - Ειρωνεία" από το Μουσείο Βορρέ

"Ιστορία - Ειρωνεία" είναι ο τίτλος της έκθεσης  που εγκαινιάζεται  σήμερα 20 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19.30 στο Μουσείο Βορρέ και θα έχει ανοιχτές τις πύλες της για το φιλότεχνο κοινό μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2015.
Το Μουσείο Βορρέ, συνεχίζοντας τις ανανεωμένες του δραστηριότητες, επισκοπεί κριτικά  τα σαράντα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά και τη δική του ιστορία ως πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης στη χώρα, με μια διπολική έκθεση. Μια πρόταση με δυο επιμελητές και δυο εικαστικά πρόσωπα, που διεκδικεί τόσο αισθητικό όσο και πολιτικό πρόσημο και που έρευνα τα όρια ανάμεσα στην ιστορία και την παρώδησή της.
Ο Μάνος Στεφανίδης επιλέγει από τις συλλογές του Μουσείου και επαναπροτείνει εκείνα τα έργα που έχουν γράψει ιστορία και τα αντιπαραθέτει προς τα άλλα που εξέφρασαν ένα μάλλον εφήμερο γούστο, μια μόδα, ένα στυλ που δεν μακροημέρευσε. Ο Άγγελος Παπαδημητρίου, στο ίδιο κλίμα, στήνει ένα μικρό μνημείο μέσα στο Μουσείο με τον ιντριγκαδόρικο τίτλο "Οι Συγχωρεμένοι" (ή, η ελληνική τέχνη πάει στον παράδεισο). Πρόκειται για ένα "μνημείο", στημένο με την γνωστή, βιτριολική θεατρικότητα του καλλιτέχνη που αφορά στην λήθη και την συγχώρεση όσων, στο όνομα της τέχνης πάντα, διέπραξαν ανοσιουργήματα. Και ίσως διαπράττουν ακόμη..
Παράλληλα στο εργαστήρι του Μουσείου Βορρέ φιλοξενείται  η έκθεση «Πρόσωπα και προσωπεία» με έργα μελών της κοινότητας ΚΕΘΕΑ- ΝΟΣΤΟΣ.